Stiati ca??

nniconne nino | 22:20:00 |
loading...

Stiati ca....?







Dinozaurii



  Dinozaurii terestri au disparut acum 65 de milioane de ani? Disparitia dinozaurilor se datoreaza, conform celor majoritatii opiniilor, unei coliziuni a planetei noastre cu un asteroid, eveniment care marcheaza sfarsitul ultimei perioade a Mezozoicului (Cretacicul) si inceputul erei Neozoice (sau Cenozoice).
   Pasarile sunt considerate ultimele specii de dinozaur existente? Conform unor anumite voci din lumea stiintifica, si crocodilii apartin tot clasei dinozaurilor.
ROMANIA

   Denumirea de "dinozauri” a fost propusa in 1842 de paleontologul englez Richard Owen? Cuvantul provine din limba greaca si inseamna "reptile (saura) formidabile, extraordinare (deinos)”.
   Aproape 75% dintre fosilele de dinozauri descoperite sunt inca neidentificate.


Marea Neagra


  Marea Neagra este cea mai mare structura acvatica anoxica din lume? Termenul de anoxie semnifica un "continut scazut de oxigen” sau chiar o  "lipsa de oxigen” si peste 90% din apa din Marea Neagra este lipsita de oxigen. Aceasta situatie se datoreaza faptului ca apa de la suprafata, care primeste oxigen din atmosfera, nu il poate transfera straturilor acvatice de adancime din cauza mai multor factori (cantitatea mare de sedimente din apa, densitatea crescuta etc).
  La adancimi de peste 200 de metri, apa Marii Negre nu mai contine oxigen iar temperatura apei inregistreaza o valoare constanta de 9 grade Celsius? Din aceasta cauza, la adancimi mari, singurele specii existente sunt bacteriile anaerobe.
ROMANIA

   Marea Neagra este una din cele mai noi mari ale planetei? Specialistii afirma ca ea s-a format in perioada Mezozoica, atunci cand, prin ridicarea uscatului, vechiul Ocean Tethys a disparut si in locul lui au aparut mai multe mari sau cursuri de apa (Marea Neagra, Marea Caspica, Marea Mediterana etc)
  De-a lungul coastelor Marii Negre, in zona Turciei, traiesc unii din ultimii vorbitori de limba greaca pontica? Acest dialect a apartinut comunitatii grecilor stabiliti in Turcia care insa au emigrat in Grecia dupa primul razboi mondial. Astazi, acest dialect mai este utilizat doar de cativa vorbitori, in majoritate batrani.


Cei mai batrani oameni din lume


 Cel mai batran barbat din lume in viata in prezent (ianuarie 2009) este Tomoji Tanabe? Japonezul a ajuns la venerabila varsta de 113 ani, impliniti pe 18 septembrie 2008, adica este nascut in secolul XIX (anul 1895).
    Cea mai batrana femeie din lume inca in viata in prezent (ianuarie 2009) este Gertrude Baines, o americanca de 114 ani? Fiind mai in varsta decat Tomoji Tanabe cu un an, doamna Baines este, astfel, cel mai batran om din lume. Ea s-a nascut pe 6 aprilie 1894.
   Cel mai in varsta om din toate timpurile este frantuzoaica Jeanne Calment? Data nasterii sale a fost stabilita ca fiind 21 februarie 1875 si a trait 122 de ani si 164 de zile, pana pe 4 august 1997. In momentul centenarului marelui pictor Vincent van Gogh, in 1990, ea era ultima persoana ramasa inca in viata care il cunoscuse. Cand avea 100 de ani, doamna Calment mergea inca pe bicicleta.

ROMANIA
 
 Cartea Recordurilor – Guiness Book – inregistreaza recordurile de varsta incepand cu 1955? Astfel, primul om care a detinut acest record in istoria Guiness Book a fost Betsy Baker, in varsta de 113 ani atunci, care a si decedat pe 24 octombrie acelasi an.
   De 54 de ani de cand Guiness Book inregistreaza aceste recorduri, au fost 41 de detinatori ai titlului de cel mai batran om din lume (pana la aceasta data)? Cei mai numerosi au fost americanii, cu 12 prezente, secondati de englezi cu 10 prezente (Betsy Baker, prima detinatoare a titlui, desi a decedat in SUA, este englezoaica) si de japonezi cu 6 prezente.


Bomba atomica


  Cea mai puternica bomba atomica detonata vreodata a avut o forta exploziva de 50 megatone de TNT (trinitrotoluen), de 2.500 de ori mai mare decat bomba de la Nagasaki?  Numita "Tsar bomba”, explozibilul a fost detonat de URSS in cadrul unui test desfasurat pe 30.10.1961 intr-un arhipelag din Oceanul Arctic, in nordul Rusiei. Forta initiala a bombei era de 100 de megatone TNT insa a fost redusa pentru a limita cantitatea de deseuri radiocative rezultate.
  Cea mai puternica bomba nucleara produsa si testata de SUA a avut o forta prevazuta de doar 5 megatone TNT? Insa, din cauza unei reactii in lant care nu fusese prevazuta in proiect, explozia a fost de 3 ori mai puternica iar deseurile radioactive ce i-au urmat au produs victime umane. Testul a avut loc pe 01.03.1954 in Arhipelagul Marshall din Oceanul Pacific si este cunoscut sub numele de cod Castle Bravo.
  Bombele nucleare lansate asupra Japoniei in amurgul celui de-Al Doliea Razboi Mondial au provocat, direct sau indirect, moartea a aproximativ 220.000 de oameni, pana la sfarsitul anul 1945? Cele mai multe estimari mentioneaza ca jumatate dintre victime au decedat direct in urma exploziilor in timp ce cealalta jumatate a decedat ulterior in urma arsurilor sau/si radiatiilor. Cele mai multe victime au fost in Hiroshima, aproximativ 140.000.
   Atolul Bikini (cel care a dat in 1946 si numele celebrului costum de baie feminin) a fost scena a peste 20 de teste cu arme nucleare, intre 1946 si 1958? Conform investigatiilor economistului Randall Bell, explozia Castle Bravo a produs o gaura de o mila in solul lagunei iar 70 de acri din atol s-au vaporizat. Insula este in prezent nepopulata permanent din cauza radiatiilor inca existente in vegetatie, insa sederile ocazionale sunt posibile.
   Primul test nuclear cu o bomba atomica a avut loc pe 16.07.1945, intr-o zona nepopulata din statul american New Mexico? Forta exploziei rezultate in urma testului, denumit Trinity, a fost de 20 kilotone TNT, similara celei de la Nagasaki, Japonia, unde a fost folosita o bomba de acelasi tip. Tehnologia necesara construirii primelor bombe nucleare, inclusiv celor din New Mexico, Hiroshima si Nagasaki, a fost dezvoltata de americani in cadrul Proiectului Manhattan.


Cutremure in Romania


   Cel mai mare cutremur din Romania, care a putut fi inregistrat, a avut loc in 1940, pe 10 noiembrie? Magnitudinea acestuia a fost de 7.3 grade, cu 0.1 grade mai mult decat mai cunoscutul seism din 4 martie 1977 insa cu 500 de victime mai putin decat acesta din urma: 1000 in 1944 si 1500 in 1977. Faptul ca aceste doua cutremure mari din Romania au fost precedate de catre un altul de 7.1 grade in 1908, a alimentat teoria conform careia la fiecare aproximativ 30 de ani tara noastra este lovita de un cutremur major. Insa cutremure de peste 7 grade au avut loc si in 1894 (7.1 magnitudine) si in 1986 (tot 7.1 grade magnitudine), asadar "regula” de 30 de ani nu este foarte corecta.
   Cel mai mare cutremur, ca magnitudine, inregistrat vreodata a avut loc in 1960 in Chile? Cutremurul a avut magnitudinea de 9.5 grade si este urmat in acest top de catre cutremurul care a avut loc in 2004, in vestul coastei de nord a Sumatrei, cu 9.3 grade magnitudine. Ambele cutremure au fost urmate de cate un tsunami devastator.
    Cutremure exista nu doar pe Pamant ci se pe Luna, Soare, alte planete si chiar stele? Se presupune de catre specialisti ca activitata seisimica pe planeta Marte a fost foarte intensa de-a lungul istoriei sale insa in prezent cutremurele inregistrate aici sunt de mica magnitudine.
      Exista 3 scale/norme de raportare sub care sunt prezentate, in general, intensitatea sau magnitudinea unui cutremur? Pentru masurarea intensitatii se foloseste scala Mercalli, numele complet fiind Scara Mercalli Modificata, in timp ce pentru masurarea magnitudinii se folosesc scalele Richter (din 1935) si Moment Magnitude-MM (din 1979).


Alcoolul


  Alcoolul modifică percepţia pe care oamenii o au despre ei înşişi şi despre lumea care îi înconjoară. Prima acţiune a alcoolului este aceea de a diminua puterea de (auto)control a celui care bea, dându-i o stare de euforie. Sub influenţa alcoolului, oamenii se pot simţi fericiţi, uşori, le creşte pofta de discuţii şi tind să se împrietenească repede cu cei din jur.

 Pe plan fiziologic, alcoolul acţionează asupra creierului şi:
        -reduce pofta de mâncare
        -acţionează asupra alimentelor hrănitoare, făcându-le să fie prost absorbite şi eliminate înainte de digerarea lor completă (din cauza efectelor alcoolului asupra ficatului, pancreasului, stomacului şi intestinelor)

  Consumat în cantităţi mari, alcoolul provoacă dificultăţi în procesul de gândire şi vorbire, probleme în coordonarea mişcărilor şi în păstrarea echilibrului. De asemenea, mulţi băutori intră într-o stare de depresie, tind să se izoleze şi au stări de somnolenţă.

Consumul îndelungat de alcool poate duce la dependenţă. În acelaşi timp poate provoca malnutriţie gravă şi lipsa vitaminei B, pierderi de memorie (sindromul Korsakoff), ciroză hepatică, infarct miocardic, hipertensiune sau hemoragii ale vaselor capilare (roşeaţa feţei şi a nasului). Alcoolicii beau din ce în ce mai frecvent şi dezvoltă toleranţă. Toleranţa poate duce la dependenţă. Simptomele care pot apărea în cazul dependenţilor sunt: tremur al mâinilor, al limbii şi pleoapelor; crampe; greaţă; anxietate; iritabilitate.

Consumul de alcool în cantităţi mari în timpul sarcinii poate cauza sindromul alcoolic fetal adică fătul sau nou-născutul manifestă retard mintal sau malformaţii ale craniului, ale feţei sau membrelor.

Sfaturi

  • Înainte de a bea alcool, mănâncă întotdeauna ceva
  • Nu conduce autovehicule dacă ai băut
  • Nu te urca în maşină cu cineva care a consumat băuturi alcoolice
  • Atunci când bei, nu amesteca băuturile
  • Nu combina alcoolul cu alte droguri sau cu medicamente.



Toti suferim de dureri de spate


    Aproape toti oamenii sufera, la un moment dat, de dureri de spate. Cele mai frecvente cauze sunt discopatiile, traumatismele sau deformarea coloanei vertebrale.
  Criza acuta , in care durerile sunt foarte puternice, iar bolnavul ramane intepenit, se poate vindeca cu cataplasme de coada calului. Deasupra unei oale cu apa care fierbe, suspendati o strecuratoare in care ati pus o mana de coada - calului si tineti-o pana planta se umezeste. 




Aerul conditionat dezvolta bacteriile


  Instalatia de aer conditionat poate fi locul ideal pentru dezvoltarea bacteriei numite Legionella pneumophila. Bacteria cu pricina provoaca boala numita legionelloza, " boala omului modern".
  Legionella pneumophila este o bacterie care se inmulteste intr -un interval de timp de doua pana la zece zile.

  Boala pe care o produce este o pneumopatie, o boala acuta respiratorie , cu debut brusc,frisoane , stare generala alterata inca de la inceput si care se agraveaza in fiecare zi cu decompensare cardiorespiratorie. In timp scurt, poate produce decesul.

  Boala se depisteaza prin examene bacteriologic, radiologic si se confirma prin diagnostic serologic. Legionelloza se transmite aerogen, de la persoana la persoana, cel mai frecvent in spatii inchise si indeosebi in cele cu aer conditionat. 



Un crater de pe lună poartă numele lui…Spiru Haret


Aceasta deoarece savantul român a demonstrat că axa mare a elipsei pe care se deplasează Pământul în jurul soarelui este de o mărime variabilă, creând premisele de bază ale astrofizicii moderne.

Limba spaniola. Stiati ca…?


    Spaniola este vorbita de peste 500 de milioane de oameni la nivel global? Peste 400 de milioane sunt vorbitori nativi, adica au spaniola ca limba natala.
   Limba spaniola a fost adaugata in anul 1948 ca limba oficiala de lucru alaturi de engleza si franceza. Ulterior au fost adoptate, in ordine: limba rusa, limba chineza (mandarina) si limba araba.
  In Romania exista peste jumatate de milion de vorbitori de limba spaniola? Cifra se refera la populatia care a studiat limba in scoala; lor li se adauga vorbitorii care nu detin certificate de competenta lingvistica astfel incat numarul real poate fi mult mai mare. Din acest punct de vedere, spaniola este a 5-a limba ca utilizare in tara noastra dupa engleza, franceza, germana si italiana, fara a lua in calcul limba maghiara.
  In Spania, pentru a se referi la limba lor, localnicii folosesc termenul castiliana? Ei fac acest lucru pentru a separa limba de alte dialecte: basca, catalana etc.
  Este limba oficiala in 23 de state. Desi este limba vorbita de populatia tarii, in Mexic aceasta nu este desemnata oficial ca limba de stat. Cea mai mare tara unde spaniola este declarata prin lege limba oficiala este Columbia, abia pe locul al doilea situandu-se Spania.
  Este una din cele sase limbi oficiale ale ONU? Limba spaniola a fost adaugata in anul 1948 ca limba oficiala de lucru alaturi de engleza si franceza. Ulterior au fost adoptate, in ordine: limba rusa, limba chineza (mandarina) si limba araba.



Bicarbonatul de sodiu combate transpiraţia


Bicarbonatul de sodiu este un praf care nu ar trebui să lipsească din farmacia de acasă.
1. O dată pe săptămână este bine să vă spălaţi pe mâini cu bicarbonat de sodiu în loc de săpun. Pielea va deveni netedă şi catifelată, iar unghiile se vor albi.
2. Arsurile, balonările, crampele abdominale, apărute după o masă copioasă dispar ca prin minune dacă luăm o linguriţă de bicarbonat dizolvat într-un pahar cu apă. Acest remediu are proprietatea de a facilita digerarea alimentelor şi de a reduce aciditatea din stomac.
3. Fiind un praf abraziv blând, bicarbonatul de sodiu poate fi utilizat de două-trei ori pe săptămână în locul pastei de dinţi. În felul acesta eliminaţi petele care apar pe dinţi din cauza fumatului, consumului de cafea.
4. Combate transpiraţia şi înlătură mirosurile neplăcute: dimineaţa frecaţi-vă la subraţ cu puţin bicarbonat.
5. Aplicat sub formă de comprese, bicarbonatul de sodiu calmează iritaţiile provocate de înţepături de insecte, arsuri solare, bărbierit. Pentru asta este necesar să preparaţi o pastă din trei linguri de bicarbonat la una de apă. Compresele se lasă pe piele 15-20 de minute.
6. Pasta din bicarbonat de sodiu poate fi folosită săptămânal şi ca mască exfoliantă pentru curăţarea tenului.


Cum scapi de paduchi

Pot trece saptamani sau chiar luni de cand copilul s-a infestat cu paduchi pana sa apara senzatia de mancarime de nesuportat, asa ca daca c...

 
Copyright © 2019 WWW.ROTARESCUNICOLAE.RO • All Rights Reserved.