Romani celebrii!!

nniconne nino | 22:23:00 | Be the first to comment!
loading...

Adrian Mutu  Adrian Mutu (n. 8 ianuarie 1979, Călinești, Argeș) este un fotbalist român, supranumitBriliantul. În prezent este sub contract cu clubul AC Cesena. De obicei el joacă pe post de atacant sau extremă stânga.
   Din 2000, de la meciul de debut cu Grecia, Mutu a jucat pentru România 71 de meciuri și a marcat 34 goluri. Cel mai important turneu internațional la care a evoluat Mutu a fost Campionatul European de Fotbal 2008, unde a marcat singurul gol al naționalei române în meciul contra Italiei, dar a și ratat un penalty în ultimele 10 minute ale aceluiași meci. Adrian Mutu a marcat un singur gol la un campionat internațional, iar o treime din golurile sale au fost marcate în meciuri amicale. Majoritatea golurilor marcate de Adrian Mutu au fost marcate împotriva unor echipe care nu s-au calificat vreodată la un turneu final.
  În anul 2001, Adrian Mutu s-a căsătorit cu Alexandra Dinu, o vedetă de televiziune din România, cu care are un copil, Mario. Cei doi au divorțat în 2003.
romania

În 2005, Mutu s-a căsătorit pentru a doua oară, cu modelul dominican Consuelo Matos Gómez fiind cununați de către Nicu Gheară. Cei doi au doi copii împreună, Adriana, născută în 2006, și Maya Vega, născută în 2008.
Ziaristul italian Matteo Morandini a lansat în anul 2009 o carte biografică despre viața lui Adrian Mutu. Cartea intitulată „Ca nimeni altul” prezintă viața și cariera de fotbalist a lui Mutu, inclusiv perioada de la Chelsea și urmările sale.
Din 2010, antrenorul Răzvan Lucescu are rezerve privind convocarea lui la naționala României, motivând aceasta prin atitudinea lui Mutu la meciul cu Serbia din preliminariile CM 2010 când a fost surprins consumând băuturi alcoolice într-un club de noapte din Belgrad.


Dumitru-Dorin Prunariu


   Este Presedinte al Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic - ASE- formata din 325 de astronauti din 35 de tari. Prunariu este membru al Academiei Internationale de Aeronautica si membru al Romanian National COSPAR Committee (1994). In 1984 el a fost premiat cu medalia de aur a societatii germane de aeronautica "Hermann Oberth - Wernher von Braun". Din 1992 el reprezinta guvernul Romaniei in cadrul sesiunilor COPUOS care opereaza direct cu ONU. Pentru o perioada de 1.5 ani, Dumitru-Dorin Prunariu a fost Ambasador extraordinar si plenipotentiar la Moscova. Recent. Dr. Dumitru-Dorin Prunariu a primit Trofeul pentru Excelenta la Gala 10 pentru Romania, pentru intreaga activitate dedicata explorarii sptiului cosmic, fiind considerat unul din cei mai de seama 10 experti romani in domeniul lor de activitate.
  
ROMANIATraian Vuia


 Inventator
român, pionier al aviatiei mondiale. A urmat temporar cursurile Scolii 
politehnice si apoi pe cele ale Facultatii de drept din Budapesta, 
obtinând in 1901 titlul stiintific de doctor in stiinte juridice. 
Preocupat de problema realizarii zborului mecanic, a plecat in 1902 la 
Paris, unde s-a ocupat de studiul constructiei aeronavelor mai grele 
decât aerul. Intre 1903 si 1906 a conceput si a construit un avion 
monoplan cu cadru din tevi de otel, cu aripi din pânza de in 
impermeabila, intinsa pe un schelet metalic si având forma aripilor 
liliacului, echipat cu motor cu anhidrida carbonica, cu o singura elice 
si cu tren de aterizare prevazut cu roti pneumatice.
  La 18 martie 1906, la Montesson, Vuia a efectuat cu acest avion primul zbor din lume realizat exclusiv cu mijloacele proprii de bord ale aparatului.Aparatul se ridicase la circa 1 metru inaltime si a parcurs cam 12m in aer".
  Toate calculele inventatorului se dovedisera corecte. Toate indoielile erau inlaturate. Toti scepticii aveau sa amuteasca.Vuia
a mai zburat cu primul sau avion in zilele de 24 iunie, 1 iulie, 12 si 
19 august 1906. Din 7 octombrie 1906 pana la 30 martie 1907 efectueaza 
experimente cu "Vuia nr.1 "
Construieste aparatul "Vuia nr.2" pentru 
care primeste brevet de inventie la 29 iunie 1907 in Belgia (Brevet nr. 
200682). Ultimul zbor cu acest aparat a masurat 70 metri iar decolarea 
si aterizarea s-au facut normal.
  Traian
Vuia a jucat un rol crucial in reorientarea creatiei tehnice 
aeronautice catre solutii elaborate stiintific, solutii care excludeau 
empirismul practicat pe scara larga in acea perioada si care au dus la 
efectuarea primelor zboruri din lume cu aparate mai grele decat aerul, 
propulsate cu mijloace proprii de bord.

ROMANIA

Gheorghe Hagi


    Este un fost fotbalist român, de origine aromână, supranumit Regele fotbalului românesc și Maradona din Carpați.    Este cel mai bun marcator din istoria naționalei României cu 35 de goluri înscrise.
      Gheorghe Hagi a început să joace fotbal la vârsta de 10 ani, la Farul Constanța, echipă la care a și debutat în Divizia A, la 17 ani. În cariera sa, Hagi a mai evoluat la Sportul Studențesc, Steaua București (cu care a câștigat trei titluri de campion al României, două Cupe și Supercupa Europei, în perioada 1987-1990), Real Madrid, Brescia, Barcelona și Galatasaray (patru titluri de campion al Turciei, o Cupă UEFA și o Supercupă a Europei). La echipa națională, Hagi a reușit să bifeze 125 de prezențe, cu 35 de goluri marcate.
     Ca jucător, Hagi a fost un purtător clasic de număr 10 (conducător de joc) care se remarca în teren prin claritatea paselor trimise către atacanți și șuturile nimicitoare la poartă, atunci când se afla el însuși în poziție de finalizare. Câteva din golurile sale au intrat în istoria fotbalului. Hagi își depășea ușor adversarii prin dribling și găsea deseori de unul singur soluția de rezolvare a unui meci. Deși nu excela la
capitolul viteză, se orienta excelent în teren și reușea să fie prezent în cele mai bune poziții, care îi permiteau fie să paseze decisiv, fie să șuteze de la distanță.Hagi era și un excelent executant de lovituri libere, înscriind numeroase goluri din poziții fixe.
     Gheorghe Hagi a fost si este unul dintre cei mai celebri si iubiti romani din istorie, a readus ROMANIA in atentia mapamondului intr-o lumina buna, un jucator de fotbal genial, exceptional cu un talent nativ rar intalnit si apreciat pentru spiritul de fair-play fiind un jucator penalizat foarte rar de arbitri in toata cariera sa .

hagi


Nadia Elena Comăneci


 Este o gimnasta romana, prima gimnastă din lume care a primit nota zece într-un concurs olimpic de gimnastică. Este câștigătoare a cinci medalii olimpice de aur. Este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX și una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii, din toate timpurile, „Zeița de la Montreal”, prima gimnastă a epocii moderne care a luat 10 absolut. Este primul sportiv român inclus în memorialul InternationalGymnastics Hall of Fame.
ROMANIAEUGEN IONESCO


   Eugen Ionescu (n. 26 noiembrie 1909, Slatina - d. 28 martie 1994, Paris), cunoscut în afara României sub numele de Eugène Ionesco, conform ortografiei franceze, a fost un scriitor de limbă franceză originar din România, protagonist al teatrului absurdului și membru al Academiei Franceze (fotoliul nr. 6). Obișnuia să declare că s-a născut în anul 1912, ori din pură cochetărie, ori din dorința de a crea o legătură între nașterea lui și moartea marelui său precursor Ion Luca Caragiale.
    Cu ocazia centenarului nașterii scriitorului, în anul 2009 opera lui Eugen Ionescu a fost celebrată în mod oficial în întreaga lume, la propunerea României și a ambasadorului acestei țări la UNESCO, criticul literar profesor Nicolae Manolescu. Autorului i-au fost consacrate numeroase manifestări culturale, atât în țară, cât mai ales în străinătate.
Cu această ocazie, fiica sa, Marie-France Ionesco, posesoare a drepturilor de autor, domiciliată la Paris, a protestat puternic împotriva prezentării lui Eugen Ionescu drept autor român, argumentând că toate piesele sale au fost scrise în limba franceză.Mihai Eminescu


  Cel mai cunoscut poet din literatura română ...
 1850-01-15   Se naste, la Botosani, Mihai, al saptelea copil al caminarului Gheorghe Eminovici (1812-1884) si al Ralucai, nascuta Iurascu (1816-1876)
  1889   In februarie, e internat in sanatoriul doctorului Sutu din strada Plantelor. Moare la 15 iunie, ora 3 dimineata, in urma unei sincope, si este inmormantat sambata 17 iunie la cimitirul Belu.


loading...


0 commenti:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru comentariu!

Cum scapi de paduchi

Pot trece saptamani sau chiar luni de cand copilul s-a infestat cu paduchi pana sa apara senzatia de mancarime de nesuportat, asa ca daca c...

 
Copyright © 2019 WWW.ROTARESCUNICOLAE.RO • All Rights Reserved.